Followers

Tuesday, 11 September 2012

BAH.. KETAM BEREMPAH..

Bagi peminat makanan laut, saya pun peminat seafood juga..ketam memang susah juga nak memasaknya sebab nak bersihkan pun payah..tapi kalau dah suka makan, itu pun bukan penghalang.. boleh la saudara saudari cik2 sekalian cuba resepi ni..mudah dan sesuai untuk santapan malam bersama yang tersayang..

Inilah resepinya yer kalau teringin nak cuba....

Bahan-bahan :
  • 6 ekor ketam (digaul bersama kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
  • 6 biji cili padi (diketuk)
  • 3 ulas bawang putih(ditumbuk)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan susu cair/santan cair
  • 1/4 cawan air
  • 1 sdt serbuk ketumbar
  • 1 sdt serbuk jintan manis
  • 1 sudu makan serbuk kari (dibuat pes)
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • 1 biji telur
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Panaskan mentega/marjerin di dlm kuali. Tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan pes kari. Masak hingga garing.
  3. Masukkan susu cair/santan, air, cili padi, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
  4. Pecahkan telur dan kacau perlahan.
  5. Akhir sekali masukkan ketam. Gaulkan.
  6. Setelah masak, hidangkan. Enjoy!

p/s: santan tu gunalah jenama COCOLIN..terbaikk!

No comments:

Post a Comment