Followers

Thursday, 13 September 2012

UDANG BUTTER



Udang masak butter memang sedap..tak kiralah yang masak goreng kering atau pun masak basah tp untuk sharing kali ini admin nak kongsi resepi untuk Udang butter yang goreng kering..mudah diikuti dan juga sedap..tp awal admin ingatkan semua bahan tu bolehla saudara saudari adjust ikut citarasa anda semua..

Bahan diperlukan:
1.15 ekor udang yang dibersihkan, dibuang kepala dan dibelah belakang.
2. 1 biji telur, dipukul sedikit.
3. 1 tangkai daun kari, diasingkan dari tangkainya
4. Sedikit garam dan lada sulah
5. 5-6 biji cili padi, dihiris.
6. 3 camca besar mentega
7. 3 camca besar susu cair
8. 2 ulas bawang putih, cincang halus.

Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali (anggaran 1/2 cawan), sediakan senduk stainless steel yang bertangkai panjang.
2. Setelah minyak panas, tuangkan telur dan kacau sehingga telur menjadi perang. Guna api kecil.Apabila telur masak, angkat dan ketepikan.
3. Gaul udang dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah, kemudian goreng hingga kemerahan,angkat dan toskan.
4. Keluarkan minyak tadi. Kemudian masukkan mentega dan biar cair. Tumis bawang putih, daun kari dan cili padi. Tambah susu cair dan kacau rata.
5. Masukkan udang, gaul dan masak hingga kering (admin tak tambahkan garam sebab dah ok tp kalau u all nak tambah lagi itu terpulanglah pada cita rasa masing2 yerr ) alih dalam bekas dan tabur dengan telur td. Selesai.

p/s: yg ni resepi plg ringkas dan senang utk diikut.all the best.

No comments:

Post a Comment